Δευτέρα 5 Απριλίου 2021

In Free Fall – A Tribute to Costas Yiannoulopoulos

 


Το “In Free Fall” αποτελεί την πρώτη δισκογραφική κυκλοφορία που είναι αποκλειστικά αφιερωμένη σε έναν Έλληνα δημοσιογράφο του μουσικού χώρου, τον Κώστα Γιαννουλόπουλο. 

Ακούγοντας τα τρία CD, με 24 κομμάτια, ακυκλοφόρητα πριν και μάλιστα στην πλειονότητά τους γραμμένα ειδικά για το αφιέρωμα αυτό, ξεφυλλίζοντας το συνοδευτικό ένθετο, παρατηρώντας τις φωτογραφίες και διαβάζοντας τα κείμενα που του αφιερώνουν φίλοι και συνεργάτες, καθένας μπορεί να καταλάβει το γιατί. 

Ο Γιαννουλόπουλος είχε εξαρχής τάξει τον εαυτό του στην jazz. Μόνο που στην Ελλάδα, πέρα από μεμονωμένες παρουσίες και προσπάθειες, jazz σκηνή δεν υπήρχε. Έπρεπε να τη δημιουργήσει ο ίδιος. Και το έκανε: οργανώνοντας φεστιβάλ (Praxis 1980-1987)· διευθύνοντας δισκογραφική εταιρεία (Soundwave)· εκδίδοντας βιβλία (Jazz 1900-1990, Οδηγός Δίσκων Τζαζ)· εκδίδοντας περιοδικά (Τζαζ)· δημοσιογραφώντας (Τα Νέα, Ήχος)· κάνοντας ραδιοφωνικές παραγωγές (Δεύτερο, Τρίτο, Top FM)· ιδρύοντας και διευθύνοντας ένα εξειδικευμένο jazz ραδιόφωνο (Jazz FM, 1991-1996). 

Μέχρι που ήλθε πρόωρα ο θάνατός του, σε ηλικία 49 ετών, το Νοέμβριο του 1997. 

Στο αφιέρωμα συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένοι, τζαζίστες και κλασικοί, έθνικ και λόγιοι, με μουσικές από εκείνες που ο Γιαννουλόπουλος συνήθιζε να ακούει και να παίζει στις εκπομπές του: Μηνάς Αλεξιάδης, Anastasia, Ross Daly, Ανδρέας Γεωργίου, Harmut Geerken, Βαγγέλης Κατσούλης, Γιώργος Μαγκλάρας, Kora Michaelian, Jemeel Moondoc, Famoudou Don Moye, Μιχάλης Νικολούδης, Nor Dar, Sun Ra, Salah Ragab, Θωμάς Σλιώμης, Βασίλης Σούκας, Labyrinth, Κυριάκος Σφέτσας, Jon Tchicai, Omar Faruk Tekbilek, Arto Tuncboyaciyan, Λητώ Βογιατζόγλου, Haig Yazdjian. 

Καθώς η ακρόαση ολοκληρώνεται, συνειδητοποιεί κανείς ότι το “In Free Fall” δεν είναι απλώς ένα μνημόσυνο· αφήνει την παρηγοριά ότι, σε έναν κόσμο από τον οποίο όλοι είμαστε περαστικοί, η Μουσική μένει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου